top of page

Längtar du efter mer äkta och djupa relationer? Då kan principer från så kallad Circling hjälpa

Uppdaterat: 8 apr. 2022


Text från artikel och intervju med Josefine i tidningen Sydsvenskan, Juni 2021


LYCKAS MED DEJTNING

Med circling möter du andra på ett djupare plan


Längtar du efter mer genuina möten när du dejtar? Vill du bli sedd och älskad för den du är? Circling, en slags social meditation, kan hjälpa dig att nå dit, menar psykologen och yogaläraren Josefine Yrjans.


– Vi kan fördjupa relationer mycket mer än vad vi är medvetna om. Det finns potential att känna mer intensivt, utvecklas mer och leva mer autentiskt, säger hon.

På en gård utanför Staffanstorp, invid en vindlande Höje å och gula rapsfält, bor Josefine Yrjans i ett kollektiv. En av längorna har inretts till behandlingsrum och yogastudio. Men det senaste året har hon bedrivit terapi, gett kurser och hållit föredrag via videolänk.


– Det har faktiskt gått bra, säger hon när hon tätt följd av två svarta katter visar runt i och kring huset.

Josefine Yrjans är bland annat inriktad på kärlek och relationer. Hon hjälper par, deltar i utvecklingen av en relationsapp och föreläser om kärlekens psykologi.

En orsak till att människor misslyckas med att både inleda och stanna i relationer är rädsla för närhet, säger hon.


– Det är ett starkt mänskligt behov att bli sedd, hörd och accepterad i en nära relation, men det är också i de situationerna vi kanske har haft de svåraste upplevelserna i livet. Vår längtan driver oss till kontakt, till exempel på Tinder, men när vi börjar dejta kommer alla negativa erfarenheter av svek och bristande tillit upp. Vi skyddar oss genom att hålla avstånd.

Ett annat hinder för autentisk kärlek är att vi inte vågar vara oss själva, utan visar upp en fasad för att bli omtyckta. Det bottnar i att vi som barn behövt anpassa oss mer eller mindre för att stärka anknytningen till föräldrar och andra som tagit hand om oss.

– Det är ansträngande att hålla igen på känslorna, sålla och censurera i ett samtal. Vi blir nervösa, trötta och spända. Vi får inte veta direkt om vi matchar med någon och blir osäkra på om vi verkligen är älskade.

Hur ska vi då våga öppna upp oss för någon på riktigt? En väg kan enligt Josefine Yrkans vara att prova på circling. Grupper över hela världen håller sammankomster där deltagarna är närvarande tillsammans och utforskar sitt inre och vilka känslor de väcker hos varandra.

Josefine Yrjans är själv med i Circling Malmö, som nu träffas digitalt en gång i veckan.

– Det är ett sätt att umgås där man sätter ord på allt man tänker, känner och upplever i stunden, säger hon. Det ger en känsla av intimitet och äkthet. Dessutom får du syn på dina farhågor kring det som pågår och kan testa dina tolkningar, antaganden och fantasier.

Praktiken, som har mycket gemensamt med både meditation och terapi, kan användas för att utveckla och fördjupa alla möten mellan människor. Den bygger på en rad principer kring hur deltagarna ska förhålla sig till varandra och det som sker (se fakta).

Det kräver ett visst mått av mod att bryta invanda mönster för interaktion med andra, medger Josefine Yrjans. Men du slipper i gengäld sociala spel, ytliga konversationer och risken att bli utskrattad eller ignorerad.

– Det kan vara helande och läkande, säger hon. Som vuxen ska du inte behöva ge upp dig själv för att bli accepterad och behålla den känslomässiga kontakten med andra.

Vågar du be om feedback kan du lära dig hur du uppfattas av andra.

– Är du självupptagen, tar över och babblar på utan att se var det landar? Eller gömmer du dig, kollar in och flyter med? Det är viktigt att vara uppmärksam på vilken strategi man använder och vad man kan träna på för att utvecklas.

Hur kan den som dejtar använda sig av tekniken?

– Dra ner på tempot, pausa och låt inte samtalet bli forcerat, säger Josefine Yrjans. Var närvarande, fokusera bara på vem du har framför dig just nu och låt inte fantasin skena iväg. Styr uppmärksamheten mot nuet, följ din nyfikenhet och ta gärna upp existentiella frågor: Vad är viktigt i ditt liv? Vilka rädslor har du? Vad längtar du efter?

– Var öppen och dela också med dig av ditt inre. Det här gör att vi slappnar av, men skapar också nerv och spänning.

När vi är i kontakt med vår kropp och vårt känsloliv utstrålar vi också lugn, tillit och sensualitet, vilket ökar chansen till kemi, enligt Josefine Yrjans.

– Vi gillar människor som är genuina och är i kontakt med Eros, det vill säga sin livskraft.

Under coronapandemin har Josefine Yrjans själv inlett en ny relation via nätet. Hon mötte en man som bor i USA via dejtningstjänsten ”Spiritual singles”. Trots avståndet lyckades de snabbt få en djup kontakt.

– Vi är båda influerade av autentiskt relaterande. Efter några veckor reste han hit på besök och nu är vi ett par.


FAKTA

Fem principer för circling

Circling är en slags social meditation. Praktiken bygger på fem principer eller förhållningssätt:


1 Åtagande att skapa kontakt. Ha intentionen att vara närvarande, tolerant och visa acceptans. Dra ner på tempot, våga vara tyst och ha ögonkontakt. Var innerlig, ärlig och följ dina impulser av äkta nyfikenhet. Prata om det som känns mest intressant i stunden, men visa omsorg om den andre och tveka inte att också sätta gränser för vad du vill prata om. Välkomna allt som kommer upp och stanna även i det som känns tråkigt, obekvämt eller svårt.

2 Stanna vid förnimmelserna i kroppen. Beskriv sinnliga upplevelser som de är istället för att intellektualisera, skapa berättelser och göra tolkningar av vad du känner. Vad säger magen och hjärtat? Säg att du ler istället för att du är glad, att du knyter händerna istället för att du är arg. Att benämna sensationer i kroppen är ett effektivt sätt att reglera ångest och kunna hantera konflikter.


3 Äga sin erfarenhet. Ta ansvar för dina egna känslor och upplevelser. Beskriv hur något är för dig genom att använda fraser som: ”Jag märker att...”, ”Jag känner...”, ”Jag vill/vill inte...” Påstå inget om vad andra tänker, känner eller vill. Anklaga ingen för något. På det här sättet blir det tydligt vad som pågår samtidigt som din samtalspartner slappnar av och känner sig trygg.


4 Lita på sin upplevelse. Lyssna till kroppens signaler om vad som händer i rummet. Om något bubblar fram så ska du lita på att det är något viktigt som behöver bli sett och hört. Utforska vad det handlar om.


5 Inlevelse och empati med den andre. Ta del av någon annans inre värld, erfarenheter och perspektiv. Lyssna och ha medkänsla, men värdera, kritisera eller fördöm inte. Du ska heller inte trösta eller fixa.

1 025 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page